mercredi, septembre 26, 2007

Sakartvelo et Hayastan

Si je vous dis que je vais passer 3 jours en Sakartvelo avant de passer de l'Hayastan voisin, ça risque de ne pas vous dire grand chose...

Je pars en fait 3 jours en Géorgie puis 3 jours en Arménie, dès dimanche. Promis je ramène quelque photos et quelques histoires de ces deux anciens royaumes chrétiens du Caucase...

4 commentaires:

Anonyme a dit…

Pendant ce temps il se passe des choses très intéressantes en Turquie. De quoi faire un petit article à ton retour. Voici le lien:
http://www.sesonline.net/php/index.php
et le bijou:

Albaydan itiraf: Mizansenle Şemdinli'yi bombalamışlar

[Sesonline] Emekli Albay Erdal Sarızeybek'in 1993'te Şemdinli üzerine "çatışma havası yaratmak için" makineli tüfekle ateş açtırdığı, roketleri ateşlettirdiği, askerlere PKK militanlarının giysilerini giydirdiğine dair yayınladığı kitaptaki yazıları üzerine, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal; "Bu suçun itirafıdır. Savcılar bunu suç duyurusu kabul edip derhal soruşturma açmalılar" diyerek, konuyu TBMM'ye taşıyacağını ifade etti.

Birdal Meclis'in açıldığı 1 Ekim günü İnsan Hakları Komisyonu toplantısının da olduğunu, bir araştırma isteyebileceklerini, bu gerçekleşmezse DTP grubu olarak bir komisyon oluşturabileceklerini söyledi.

ALBAYIN ANILARI, YAPILANLARIN İTİRAFI

Albay Erdal Sarızeybek, 'İhaneti Gördüm' adlı kitabında Şemdinli'de görev yaptığı sırada "halkı korumak" adına sık sık çatışma havası yarattıklarından, faili meçhul cinayete kurban giden Cem Ersever'in 'çok konuştuğu için öldürüldüğü'ne kadar bir dizi sarsıcı iddiayı gündeme taşıdı. Daha önce "jandarma'daki telekulak" olayını deşifre eden Erdal Sarızeybek, son kitabı "İhaneti Gördüm"de yeni "zaman aşımına" uğrayan askeri sırları açıkladı.

Bilindiği üzere emekli general Erdal Tokat da "Tempo dergisi"ndeki röportajında "Hakimler hizaya gelsin diye evlerini bombalattım" demiş ancak bu itirafı zamanaşımına girdiği nedeniyle ceza almamıştı. Sarızeybek'in de açıkladığı bu sırlarında zamanaşımına gireceği öngörülüyor...

"ŞEMDİNLİ'Yİ BOMBALADIK"

Sarızeybek, 1992'de Şemdinli'de 120 mm.'lik hava aydınlatma mermisini ilçe merkezi üzerine atma kararı verdiğini, tüfeklerle de ateş açtıklarını anlatıyor. Şemdinli'yi bombalamalarını kitabının ilerleyen sayfalarında "psikolojik harekât" diye nitelendiren Sarızeybek, olayı kitapta şöyle anlatıyor: "Planım şuydu: İki üç gecede bir, havan aydınlatma mermisini ilçe merkezi üzerine atacaktım. Sonra, önceden belirlenmiş hedeflerin üzerine makineli tüfekle ateş açacak, sonra da roketleri ateşleyip, şehir üzerinde tam bir çatışma havası yaratacaktık. Ertesi sabah halkı, şehir meydanında toplayıp, muhtemel bir çatışmada şehrin ve halkın ne denli zarar görebileceğini, bu nedenle teröristlere izin vermemeleri gerektiğini anlatacaktık. Bu uygulama Şemdinli'de yapılır oldu, hem de uzun süre".

SAKALLI TİMLER

Sarızeybek, askerlerden "sakallı timler" kurduklarını ve PKK kıyafetleri giydirerek yollara çıkardıklarını da anlatıyor. Sarızeybek kitabında bu konuyu şöyle anlatıyor: "Bir ara çaresiz hale düştüğümüzü itiraf edebilirim. Neler yapmadık ki, askerlerden sakallı timler kurduk, bu timlere PKK kıyafeti giydirdik, yol güzergahlarına geceden çıkarıp emniyet almaya çalıştık..."



» * 'Açılış Sayfanız' Sesonline.net olsun...

Bağımsız SESONLINE

C'est peut-être le début d'un déballage très intéressant...

Legleg a dit…

Un petit résumé de ton com en français serait le bienvenue :)

Richard a dit…

Surtout de Hayastan ramenez du "tutti oghi" une vodka arménienne à base de mûres.

Tom a dit…

C'est noté :p